Bílá vína
Od svěžích lehkých vín až po vyzrálá a výrazná v chuti, taková jsou gruzínská bílá vína. Vína jsme vybírali tak, aby chutnala hlavně nám samotným a nyní se o ně chceme podělit i s vámi. Kromě výborných původních odrůd bílého vína, dozrávajících pod paprsky gruzínského slunce, je pro Gruzii typická také výroba vína v terakotových amforách nazývaných kvevri. Tento způsob výroby a uchovávání vína je znám již od starověku a víno vyrobené touto pradávnou metodou vám umožní ochutnat, jaké víno pili bájní Argonauti, kteří se kdysi do Gruzie vypravili pro zlaté rouno.
Amfory kvevri se zakopávají do země, kde zůstávají po celou dobu zrání vína. Celý proces se tak odehrává při naprosto stabilní teplotě, což dodává gruzínskému bílému vínu neopakovatelnou chuť. Ne všechno gruzínské bílé víno je ovšem vyráběno v kvevri. V naší nabídce najdete i spoustu gruzínských bílých vín, která zrají v dřevěných sudech.
Nejprodávanější
Značky

Čteme [Alazány vely] Polosladké bílé víno z gruzínských odrůd Rkatsiteli a Mtsvane, s tóny bílého a žlutého ovoce, ideální k dezertům a sýrům. Region: Kachetie

Čteme [Cinandáli] Suché bílé víno z Gruzie s tóny květin, medu, jablek a meruněk. Skvělé k bílému masu, houbám a zelenině. Kupáž: 85% Rkatsiteli a 15% Mtsvane

Čteme [Pirosmani] Polosuché bílé víno z Gruzie s vůní hrušek a žlutého melounu. Jemná rovnováha kyselosti a sladkosti. Ideální k dezertům a sýrům. Region: Kachetie

Čteme [Mcváne Kvevri] Autentické oranžové víno z Gruzie, vyrobené kvevri metodou, která je zapsána na seznamu UNESCO, s plnou chutí sušeného ovoce, jemnou hořkostí a...

Čteme [Kisi] Kisi Amosa – suché bílé víno z Gruzie s tóny hrušek a medu. Ideální k rybám a sýrům.

Čteme [Pirosmány] Polosuché bílé cuvée z Gruzie s tóny meruněk a vanilky. Svěží a harmonická chuť, ideální k lehkým dezertům a ovocným salátům. Region: Kachetie

Čteme [Rkatsiteli Kvevri] Suché oranžové víno z Gruzie s tóny kdoule a sušeného ovoce. Vyrobené tradiční metodou Kvevri, ideální k rybám, masu a sýrům.

Čteme [Rkatsiteli] Suché bílé víno z Gruzie s kořenitým buketem a broskvovou vůní. Svěží kyselost, ideální k chřestu, houbám a mořským rybám. Region: Kachetie

Čteme [Alazány vely] Polosladké bílé víno z údolí Alazani v Gruzii, s vůní zralých jablek a nádechem skořice. Ideální k pikantním jídlům či dezertům. Region: Kachetie
Unikátní gruzínské klima je ideální pro pěstování vinné révy
Gruzie je jednou z nejstarších oblastí vinohradnictví a vinařství na světě, produkující vysoce kvalitní vína, která si nijak nezadají s jakýmkoli vínem z tradičních vinařských oblastí Evropy. Mírné a teplé gruzínské klima a vlhký vzduch ovlivňovaný Černým mořem poskytují nejlepší podmínky pro pěstování vinné révy. Půda na vinicích je tak úrodná, že vinná réva často vyrůstá po kmenech ovocných stromů a nakonec po dozrání ovoce visí dolů. Tento způsob pěstování se nazývá maglari. Mezi nejznámější gruzínské odrůdy bílého vína patří Rkatsiteli, Mtsvane Kakhuri či Kisi a mnohé další.
V našem internetovém obchodě můžete vybírat z pestré palety gruzínských bílých vín. Najdete zde vína suchá, polosuchá polosladká. Jelikož je pro české zákazníky gruzínské víno stále značně exotické, neváhejte se nás na cokoli zeptat, gruzínské víno je naší vášní a rádi vám při výběru poradíme.