Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.
Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.
Vlastnosti: Kisi Kvevri představuje jednu z tradičních kachetinských odrůd vinné révy a spolu s Rkatsiteli a Mtsvane patří mezi nejznámější odrůdy gruzínských vín. Kisi Kvevri je ze 100 % vyrobené z hroznů této stejnojmenné autochtonní odrůdy. Díky šestiměsíčnímu zrání v hliněných amforách je jeho barva jantarově oranžová, tak jak je pro kvevri vína typické. Kisi kvevri po 6 měsících v kvevri dozrává ještě celý rok v sudech z kavkazského dubu. Díky této kombinaci získává neobyčejně bohatý buket. Ve vůni najdeme tóny akácie a lučních květin. V chuti najdeme ideální rovnováhu mezi tóny hrušek a liči, které jsou doprovázeny lehkou neagresivní kyselinkou.
Jídlo: Kisi Kvevri se nejlépe hodí k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s pečeným nebo uzeným lososem.
Pozor: Kvevri vína, na rozdíl od běžných bílých vín konzumujeme při stejné teplotě jako vína červená tj. 14-16° C. Pokud víno ochladíme, nerozvine se jeho buket.
Na zdraví!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.