Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Charakteristika:
Saperavi patří spolu s Alazanis Valley, Kindzmarauli a Mukuzani mezi nejznámější druhy gruzínských vín. Jako všechna gruzínská červená vína se vyznačuje sytou tmavě červenou barvou, která lahodí oku.
Saperavi Tsiskari je vyráběno ze stejnojmenné odrůdy hroznů - Saperavi, které rostou ve vinohradech starých minimálně 10 let. Stáří vinice snižuje velikost sklizně, ale pozitivně ovlivňuje chuť vína. Zralé hrozny jsou ručně sbírány a tříděny na konci září a začátkem října. Předtím než je víno lahvováno, zraje 6 měsíců v sudech z kavkazského dubu.
Saperavi Tsiskari je zpočátku hodně uzavřené a jeho chuť se ve sklenici otevírá až po určité době. Z tohoto důvodu je vhodné k dekantaci, která však není podmínkou. Poté co se chuť vína otevře, ucítíme v něm třešně spolu s jemnými ovocnými tóny a velice jemný nádech získaný z dubového dřeva. Z evropských vín nejvíce připomíná Bordeaux.
Saperavi Tsiskari doporučujeme servírovat k pokrmům z červeného masa.
Na zdraví!
Odpovědět