Značka: Shavi Jikhvi

Mtsvane Kvevri Shavi Jikhvi autentické suché oranžové víno

29 hodnocení
499 Kč 665 Kč / 1 l
Skladem (>6 ks)

Čteme [Mcváne Kvevri]

Exkluzivní naturální bílé suché víno z 26 let staré révy vyráběno tradiční gruzínskou Kvevri metodou, která je zapsána na seznamu UNESCO.

Můžeme doručit do:
26.11.2024
Kategorie: Bílá vína
Odrůda: Mtsvane
Druh výrobku: Oranžové víno
Obsah cukru: Suché
Ročník: 2019
Obsah alkoholu: 12,5% obj.
Zbytkový cukr: 2,8g/dm³
Obsah kyselin: 4,1g/L
Objem: 0,75 l
Servírujte při teplotě: 14-16°C
Země původu: Gruzie
Výrobce: JSC Corporation Kindzmarauli
Alergeny: Obsahuje oxid siřičitý

Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.

Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.

 

Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.

Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Vlastnosti: Jedná se o autochtonní odrůdu - Mtsvane, jejíž víno je nejvíce podobné těm evropským. K výrobě Mtsvane kvevri jsou ručně vybírány hrozny z 26 let staré révy. Ty jsou posléze i se slupkami a jadérky umístěny do kvevri nádoby na 6 měsíců. Buket Mtsvane se skládá z vůní liči a grapefruitu s lehkým nádechem růží. Díky zrání na slupkách ve vínu najdeme lehké neagresivní třísloviny a příjemnou ovocnou chuť.

Na rozdíl od našich ostatních kvevri vín, Mtsvane nedozrávalo v dubových sudech. A protože kvevri nádoba chuť vína nijak neovlivní, cítíme ve vínu pouze ty chutě, které dostalo od hroznů. Kromě toho v něm najdeme 2,6 g zbytkového cukru, který je pěkně vyvážen lehkou kyselinkou.

Jídlo: Perfektně se hodí k vepřové krkovici s rozmarýnovými brambory.

Pozor: Kvevri vína, na rozdíl od běžných bílých vín, konzumujeme při stejné teplotě jako vína červená tj. 16-18 °C. Pokud víno ochladíme, nerozvine se jeho buket. 

 

Na zdraví!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: