Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.
Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.
Vlastnosti: Jedná se o autochtonní odrůdu - Mtsvane, jejíž víno je nejvíce podobné těm evropským. K výrobě Mtsvane kvevri jsou ručně vybírány hrozny z 26 let staré révy. Ty jsou posléze i se slupkami a jadérky umístěny do kvevri nádoby na 6 měsíců. Buket Mtsvane se skládá z vůní liči a grapefruitu s lehkým nádechem růží. Díky zrání na slupkách ve vínu najdeme lehké neagresivní třísloviny a příjemnou ovocnou chuť.
Na rozdíl od našich ostatních kvevri vín, Mtsvane nedozrávalo v dubových sudech. A protože kvevri nádoba chuť vína nijak neovlivní, cítíme ve vínu pouze ty chutě, které dostalo od hroznů. Kromě toho v něm najdeme 2,6 g zbytkového cukru, který je pěkně vyvážen lehkou kyselinkou.
Jídlo: Perfektně se hodí k vepřové krkovici s rozmarýnovými brambory.
Pozor: Kvevri vína, na rozdíl od běžných bílých vín, konzumujeme při stejné teplotě jako vína červená tj. 16-18 °C. Pokud víno ochladíme, nerozvine se jeho buket.
Na zdraví!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.