Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.
Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.
Vlastnosti: Rkatsiteli kvevri je vyráběno z těch nejlepších ručně sbíraných hroznů odrůdy Rkatsiteli. Vinný mošt nejdříve zraje 6 měsíců v kvevri a poté ještě dalších 8 měsíců v sudech z kavkazského dubu.
Oranžové víno se výrazně odlišuje od běžných bílých vín, což nám naznačí už jeho jantarová barva. Kromě barvy nás také překvapí jeho velice výrazná a aromatická vůně, která připomíná máslový brioš.
Víno má plné tělo a vyváženou kořeněnou chuť, která vyvolává příjemný pocit v ústech. Dále v něm najdeme tóny zelených jablek a máty
Jídlo: Rkatsiteli Kvevri se nejlépe hodí k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s plísňovými sýry.
Pozor: Kvevri vína, na rozdíl od běžných bílých vín, konzumujeme při stejné teplotě jako vína červená tj. 16-18°C. Pokud víno ochladíme, nerozvine se jeho buket.
Na zdraví!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.