Tsarapi

Tsarapi je tradiční suché jantarové víno z oblasti Kachetie, vyráběné především z odrůdy Rkatsiteli, do které vinaři mohou přidat až 15 % hroznů Kakhuri Mtsvane nebo Khikhvi. Vzniká metodou qvevri, tedy kvašením a zráním vína v hliněných nádobách zakopaných pod zemí.

Tato metoda dává vínu jeho typickou jantarovou barvu, strukturu a komplexní chuťový projev.

✅ Charakteristika vína Tsarapi:

Původ: Tsarapi, Kachetie, Gruzie

Odrůdy: Rkatsiteli (+ až 15 % Kakhuri Mtsvane nebo Khikhvi)

Styl: Suché jantarové víno (qvevri)

Barva: Středně až tmavě jantarová

🔸 Chuťový profil:

Aroma: Intenzivní, s tóny sušeného ovoce, pomerančové kůry, čajových lístků a květin

Chuť: Bohatá, extraktivní, s jemnými tříslovinami a dlouhým závěrem

Textura: Plná a strukturovaná

Tsarapi je výjimečné víno pro milovníky tradičních gruzínských jantarových vín, které skvěle ladí s kořeněnými jídly, sýry s ušlechtilou plísní a pečenou zeleninou.