Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Pěstování a sklizeň: Gagelani je přírodně polosuché víno a to především díky půdě a mikroklimatu v oblasti, která je na severu obklopena lesy Kavkazu a údolím řeky Alazani na jihu. Nejlepší vinice v této oblasti vlastní společnost JSC Corporation Kindzmarauli a už po staletí zde produkují vína nejvyšší kvality. Sklizeň této vinné odrůdy je asi 6 tun na hektar.
Jakmile jsou hrozny zralé, zdravé svazky se pečlivě ručně sbírají, a to koncem září a na začátku října.
Vlastnosti: Tmavě červené víno s aroma po švestkách až trnkách s jemnými vanilkovými tóny. V chuti je příjemné díky zbytkovému cukru, připomíná aronii či dokonce rosol z černých třešní a višní, s delší dochutí. To vše je podbarveno výraznějšími tóny skořice a badyánu.
Jídlo: Nejlépe chutná ke grilovaným steakům.
Láhev: Na etiketě najdete malbu gruzínského malíře Gizo Khubua.
Na zdraví!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.