Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Historie:
Autorem tohoto slavného cuvée je gruzínský aristokrat Dimitri Kipiani, který okolo roku 1870 spojil odrůdy Alexandrouli a Mujuretuli, čímž vzniklo polosladké červené víno se sametově jemnou tříslovinou. Kipianyho víno, jak se v té době nazývalo, se ihned proslavilo v sousedním carském Rusku. Na západní trhy však proniklo až okolo roku 1900 a v roce 1907 na mezinárodní soutěži v belgickém Ostandu k velkému překvapení všech porazilo své francouzské konkurenty a odneslo si zlatou medaili.
Kipianyho víno bylo po vzniku Sovětského svazu přejmenováno na dnešní název Khvanchkara, aby tak byly zakryty stopy po úspěchu, kterého autor z aristokratické rodiny dosáhl. Údajně toto víno velice rád popíjel i sám Stalin. Jiní ale tvrdí, že jeho oblíbené víno nebyla Khvanchkara, ale Kindzmarauli. Po Stalinově smrti však začal komunistický režim pod názvem Khvanchkara chrlit na trh velké množství nekvalitního levného vína, které tak ztratilo svoji dobrou reputaci. Naštěstí se gruzínští vinaři po obnovení samostatnosti k výrobě staré dobré Khvanchkary vrátili a my si toto slavné víno můžeme vychutnat v celé své kráse přesně tak, jak ho dělával samotný Kipiani.
Vlastnosti:
Khvanchkara je červené polosladké víno, které je vyrobenou z odrůd hroznů Alexandrouli a Mujuretuli pěstovaných v apelaci (AOC) Khvanchkara, která je mikrozónou v gruzínského regionu Rača. Víno je tmavé rubínové barvy s perfektně vyváženým zbytkovým cukrem a kyselinou, což ho dělá velice přitažlivým. V chuti najdeme maliny, zralé švestky a tóny třešní.
Khvanchkara je dezertní víno, které se skvěle hodí například k čerstvému ovocnému salátu.
Láhev: Na lahvi je vyobrazen portrét Dimitrije Kipianiho, gruzínského aristokrata, který jako první toto skvělé cuvée namíchal.
Na zdraví!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.